Mořské plody na víně s citronovou trávou a kokosovou smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Škeble čerstvé
  • 120 ml Víno bílé
  • 200 ml Kokosová smetana
  • 2 kávová lžička Kari pasta
  • 2 ks Citronová tráva
  • 6 ks Limetka kafrová
  • 1 ks Koriandr celý
  • 1 hrst Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.8 kg Mušle slávky
  • 1 polévková lžíce Pažitka česneková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1000 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 1439 mg
  • Bílkoviny 76 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 164.3 mg
  • Draslík 3181 mg
  • Vláknina 2495.8 mg
  • Vitamín A 2495.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 112 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 48.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mušlí odstraníme vousy, omyjeme pod studenou vodou a kartáčkem očistíme. Stejným způsobem zpracujeme škeble. Odstraníme všechny poškozené nebo otevřené.

  • 2

    Do hrnce vlijeme víno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nasekanou citronovou trávu a natrhané limetové lístky. Vmícháme kari pastu a zvolna vaříme do odpaření téměř všechny tekutiny. Poté vložíme mušle a škeble, zakryjeme a na silném ohni zprudka dusíme 5-6 minut. Všechny uzavřené lastury odstraníme.

  • 3

    Ostatní vyjmeme děrovanou naběračkou a přemístíme na servírovací mísu. Zakryté poklicí uchováme teplé.

  • 4

    Vývar scedíme do menšího hrnce přes síto vystlané plátýnkem a krátce povaříme. Tekutinu necháme zredukovat na cca 250 ml. Vmícháme kokosovou smetanu, nakrájený koriandr, osolíme a opepříme, dle chuti a krátce prohřejeme. Hotovou omáčkou přelijeme mořské plody, dozdobíme česnekovou pažitkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu