Humr s vanilkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Humr
  • 8 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Banány
  • 0.5 ks Cibule
  • 1 ks Lilek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 3 ks Koriandr čerstvý
  • 6 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 dl Omáčka sojová - Tamari
  • 2 dl Víno rýžové japonské - Mirin
  • 4 polévková lžíce Omáčka Tahini
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 420 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 3599 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 163.3 mg
  • Draslík 669.4 mg
  • Vláknina 7771 mg
  • Vitamín A 7771 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do velkého hrnce vlijeme 3 l vody, přidáme oloupanou cibuli a očištěnou mrkev. Vodu přivedeme k varu, poté vložíme humra a povaříme přibližně 10 minut. Následně humra vybereme z vroucí vody a přeložíme na dvě minuty do hrnce se 3 l studené vody. Následovně ho vytáhneme ze studené vody a odložíme na 30 minut.

  • 2

    Lilek pokrájíme na 3 cm silná kolečka. V pánvi je na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách cca 3 minuty tak, aby byla hnědá. Do misky vlijeme sójovou omáčku, vložíme do ní osmažený lilek, koriandr a chilli pastu v oleji. Vše dohromady promícháme a necháme lilek 3 minuty namáčet. Poté ho vyjmeme a osušíme v papírovém ubrousku.

  • 3

    V kastrůlku povaříme dohromady víno, rozříznutý vanilkový lusk, nakonec přilijeme ještě smetanu. Za stálého míchání přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Tak získáme vanilkovou omáčku.

  • 4

    Těsně před servírováním humra rozřízneme napůl, odřízneme klepeta. Vybereme všechno maso z klepet i ocasní části.

  • 5

    Maso poté rozkrájíme na tenké pásky, které rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci masa přidáme pár koleček banánu a kolečka chilli papričky. Nakonec maso přelijeme vanilkovou omáčkou, teplé jídlo podáváme.

Komentáře k receptu