Humrový krémový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 200 g Kedlubna
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 700 g Humr
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 10 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 3 ks Feferony
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 998 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 137 g
  • Sodík 1847 mg
  • Bílkoviny 255 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 1160.8 mg
  • Draslík 890.7 mg
  • Vláknina 22576.9 mg
  • Vitamín A 22576.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89.4 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červené brambory omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Kostky brambor při mírné teplotě vaříme 10 minut. Svazek kopru vyjmeme a pak (mírně vychladlý) bujon rozmixujeme na pyré. Omyjeme svazek kopru (2 lžíce). Polovinu svazku svážeme nití a z poloviny kopru pokrájíme nadrobno. Omyjeme 3 feferonky, rozkrájíme, zbavíme zrníček a pokrájíme na nudličky.

  • 3

    1 litr humrového bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, dochutíme solí a pepřem.

  • 4

    Humří krémový bujon podáváme s kousky feferonky a pokrájeným koprem.

  • 5

    Humrový bujon [30179]:

  • 6

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 7

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 9

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 10

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Komentáře k receptu