Humr Americane

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rýže dušená
  • 800 g Humr
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 5 polévková lžíce Koňak
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 747 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 123 g
  • Sodík 823 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 596.2 mg
  • Draslík 1076.7 mg
  • Vláknina 5936.5 mg
  • Vitamín A 5936.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Humry usmrtíme bodnutím nožem za hlavu, poté je opereme a nasekáme i s klepety na kusy, velké přibližně 3 cm.

  • 2

    Mrkev i šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme a rozkrájíme na kousky. Ve vodě se lžičkou soli uvaříme rýži.

  • 3

    Na hluboké pánvi rozpálíme olej, kousky humra v něm přibližně 10 minut opékáme. Přidáme mrkev a šalotku, zamícháme, dalších 5 minut pečeme. Zalijeme koňakem a oflambujeme.

  • 4

    Potom zalijeme suchým bílým vínem, osolíme, opepříme, přidáme rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme 3 lžíce vody, zaklopíme pokličkou a vaříme 25 minut.

  • 5

    Z omáčky vyjmeme kousky humra, maso vybereme z krunýřů, v malé nádobě je udržujeme v teple.

  • 6

    Šťávu vyvaříme téměř nasucho a necháme vychladnout. Poté do něj přidáme žloutky a 3 lžíce studené vody, v horké vodní lázni (cca 85°C) stále metlou šleháme až do husté pěny. Pro zvýraznění chuti můžeme do žloutků přidat i měkké vnitřnosti z humra (kromě žaludku), pokrm má pak výraznější chuť. Odstavíme a zašleháme teplé rozpuštěné máslo.

  • 7

    Omáčku přecedíme přímo na humří maso.

  • 8

    Podáváme s rýží.

Komentáře k receptu