Garnáti se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Garnát obecný
  • 200 g Rajčata
  • 60 g Tymián čerstvý
  • 60 g Smetana 12% (konzumní)
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 70 ml Víno bílé
  • 100 ml Olej olivový
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 569 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1422 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 321 mg
  • Draslík 793.5 mg
  • Vláknina 11988.2 mg
  • Vitamín A 11988.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vařící vodě spaříme rajčata a pokrájíme na kostičky. Mrkev oškrábeme. Odřízneme stopku z cukety, očistíme celer, odřízneme stonek a tvrdé vnější listy z fenyklu a oloupeme cibuli. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kostičky. Cibuli jemně nasekáme.

  • 2

    V pánvi osmažíme na másle a oleji připravenou zeleninu, přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit. Přidáme pokrájená rajčata, tymián, bobkový list, osolíme a opepříme. Vše dusíme pod pokličkou na mírném plameni cca 10 minut za občasného zamíchání. Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a dobře osušíme. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a 2-3 minuty smažíme ocásky garnátů. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přilijeme k zelenině smetanu a necháme částečně na prudším plameni vyvařit, přidáme ocásky garnátů a prohřejeme. Stáhneme pánev z ohně a garnáty v zelenině podáváme horké na stůl.

Komentáře k receptu