Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 675 g Krevety tygří
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Ocet rýžový
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Máta
  • 1 ks Mango
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Limetka
  • 1 ks Cibule červená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.4 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Ořechy burské pražené
  • 1 polévková lžíce Omáčka rybí
  • 0.18 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 180 g
  • Sodík 264 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 803.2 mg
  • Vláknina 11013.8 mg
  • Vitamín A 11013.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z krevet oloupeme krunýře, odstraníme střívka, ocásky ponecháme. Vložíme je do skleněné mísy, přidáme na jemno strouhanou kůru z limety, nadrobno rozkrájenou polovinu chilli papričky bez semínek, olej, sůl a pepř, promícháme. Při pokojové teplotě necháme 30 - 40 minut marinovat.

  • 2

    Mezitím připravíme dresink. Do hmoždíře vložíme nadrobno pokrájený česnek a cukr. Utřeme do hladké pasty, vmícháme do ní tři čtvrtiny šťávy z limetek a lžíci rybí omáčky. Přelijeme do džbánku a smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou. Na závěr dochutíme rýžovým octem.

  • 3

    Mango oloupeme, odstraníme pecku. Dužinu krájíme na tenké nudličky. Vsypeme do mísy, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev, pláty okurky a půlměsíčky červené cibule. Přelijeme polovinou dresinku, důkladně promícháme. Směs rozdělíme do servírovacích misek.

  • 4

    Litinovou pánev rozpálíme na vysokou teplotu a potřeme olejem. Vložíme do ní krevety, po každé straně orestujeme cca 2 - 3 minuty. Po vyjmutí naaranžujeme na porce v miskách. Přelijeme zbytkem dresinku, dozdobíme snítkami koriandru a mátovými lístky.

  • 5

    Šalotky pokrájíme na tenké plátky a na rozpáleném podzemnicovém oleji osmahneme do křupava. Salát posypeme nahrubo pokrájenými arašídy, zbytkem nasekané chilli papričky a smaženou cibulkou, ihned podáváme.

Komentáře k receptu