Široké nudle s šafránem a slávkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rajčata
  • 400 g Nudle široké
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 500 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 ks Šalotka
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 0.5 hrst Kopr čerstvý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 balení Mušle slávky
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 607 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 247 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 100 g
  • Cholesterol 6.1 mg
  • Draslík 550.3 mg
  • Vláknina 2373.5 mg
  • Vitamín A 2373.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s 1 lžící olivového oleje.

  • 2

    Pod tekoucí studenou vodou omyjeme slávky. Škeble, které jsou otevřené vyhodíme. Šalotky oloupeme, jednu najemno nakrájíme, druhou schováme na později. Česnek oloupeme a půlku ho rozetřeme. V hrnci rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje a nakrájenou šalotku na něm osmahneme. Přidáme třený česnek a slávky a vše podlijeme vínem a vodou.

  • 3

    Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme. Bylinky (kopr a 1/2 hrsti petrželky) opláchneme a osušíme. Zeleninu spolu s bylinkami přidáme do hrnce ke slávkám a osolené a opepřené vaříme na mírném ohni 8 - 10 minut přikryté pokličkou. Poté vývar přecedíme a povaříme, aby zhoustl. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Z těch otevřených vyjmeme maso a vložíme zpět do vývaru.

  • 4

    Rajčata omyjeme a na každém nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky.

  • 5

    Připravíme si druhou šalotku a zbytek česneku. Nakrájíme ji na velmi jemné kousky, česnek utřeme. V pánvi rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje, přidáme šalotku a česnek a osmahneme. Kostičky rajčat a bouquet garni vložíme do pánve k šalotce a česneku a na mírném ohni chvíli povaříme. Poté bylinky vyjmeme a omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.

  • 6

    Petrželku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj těstoviny, promícháme a těstoviny krátce ohřejeme. Přidáme slávky, šafrán a rajčatovou omáčku, vše promícháme a v případě potřeby ještě jednou dochutíme. Těstoviny upravíme na talíře a posypané petrželkou podáváme.

Komentáře k receptu