Tuňák s bylinkami v omáčce z cizrny a slávek
Suroviny
- 120 g Tuňák obecný
- 200 g Cizrna konzervovaná
- 200 ml Víno bílé
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Pažitka
- 2 ks Šalvěj čerstvá
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Majoránka
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 kg Mušle slávky
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 279 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 10 g
- Sodík 648 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 58.2 mg
- Draslík 767.3 mg
- Vláknina 3935.7 mg
- Vitamín A 3935.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejprve omyjeme petrželku, šalvěj, jehličky z větvičky rozmarnýnu, 6 stébel pažitky a majoránku, necháme okapat, nasekáme najemno a promícháme. 
- 
                                2Rybí filety ochutíme solí a pepřem a důkladně je obalíme v bylinkové směsi. Vložíme do zapékací misky, přelijeme olejem a pečeme cca 15min v troubě předehřáté na 250C. 
- 
                                3Mezitím očistíme mušle, nasypeme do hrnce, ochutíme solí, přidáme česnek a 2 lžíce oleje a zahříváme, dokud se neotevřou. Poté je vyloupeme, tekutinu přefiltrujeme přes jemný cedník vyložený bavlněnou látkou. 
- 
                                4Upečeného tuňáka přemístíme na talíře, osolíme a udržujeme v teple. 
- 
                                5Do vypečené šťávy přidáme víno, naběračku tekutiny z mušlí, vyloupané mušle a okapanou cizrnu. Vaříme cca 3min. 
- 
                                6Filety nakrájíme a podáváme přelité cizrnovou omáčkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        