Velikonoční dort s pomeranči
Suroviny
- 80 g Cukr krupice
 - 80 g Mouka polohrubá
 - 150 g Mascarpone
 - 100 g Marmeláda meruňková
 - 80 g Mák mletý
 - 75 ml Voda pitná
 - 20 ml Likér pomerančový
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 6 ks Pomeranče
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Pistácie
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 306 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 33 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 114.7 mg
 - Draslík 288.5 mg
 - Vláknina 8327.9 mg
 - Vitamín A 8327.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ze žloutků, 75 ml teplé vody a cukru ušleháme pěnu. Mouku smícháme s práškem do pečiva, mákem, skořicí a zázvorem a střídavě se sněhem ušlehaným z bílků zapracujeme do pěny.
 - 
                                2
Dortovou formu vymažeme máslem, naplníme těstem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Po vychladnutí korpus rozkrojíme.
 - 
                                3
Oloupané pomeranče nakrájíme na kostičky a 12 dílků ponecháme stranou. Mascarpone, likér a třtinový cukr utřeme dohladka a vmícháme nakrájené pomeranče. Spodní díl upečeného korpusu potřeme marmeládou a mascarponovým krémem a přiložíme vrchní díl.
 - 
                                4
Smetanu dotuha ušleháme a potřeme jí celý povrch dortu. Ozdobíme šlehačkovými kopečky, dílky pomeranče a posypeme nasekanými pistáciemi.