Plněný věnec s bílkovou polevou
Suroviny
- 1 kostka Droždí
 - 450 g Mouka polohrubá
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 65 g Ořechy vlašské
 - 200 g Cukr krupice
 - 170 g Cukr moučkový
 - 175 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1176 kcal
 - Sacharidy 186 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 480 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 184 g
 - Cholesterol 192.8 mg
 - Draslík 510.8 mg
 - Vláknina 11398 mg
 - Vitamín A 11398 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 305 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme máslem.
 - 
                                2
V míse smícháme droždí s vlažným mlékem, necháme odstát. Poté vmícháme vejce, sůl, 115 gramů cukru, vanilkový cukr a mouku. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, dáme ve fólii asi na patnáct minut do lednice vychladit.
 - 
                                3
V mezičase mezi pergamenovými papíry rozválíme změklé máslo na velikost 15x10 centimetrů. Vychlazené těsto rozválíme do velikosti asi 30x20 centimetrů, na ně položíme máslový plát a přeložíme. Těsto řádně v krajích zmáčkneme a rozválíme opět na velikost 30x20 centimetrů. Obdélník složíme natřikrát a dáme opět do chladničky. Rozvalování se skládáním těsta opakujeme nejlépe třikrát. Po každém rozválení dáme těsto opět ve fólii na patnáct do chladničky. Po posledním rozválení necháme těsto v chladničce hodinu a půl.
 - 
                                4
V mezičase připravíme náplň. Smícháme cukr (nejlépe hnědý), skořici a usekané ořechy. Hrst ořechů necháme stranou na posypání.
 - 
                                5
Těsto rozválíme na obdélník, střed namažeme náplní a těsto zarolujeme. Na plechu z těsta uděláme kruh, jehož konce pečlivě spojíme. Těsto přikryjeme a necháme asi čtyřicet minut na teple kynout.
 - 
                                6
Do vykynutého těsta uděláme nožem zářezy, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi čtyřicet minut, dokud věnec nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním zdobíme bílkovou polevou a sekanými ořechy.