Šomloji galuška
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 60 g Cukr moučkový
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Voda pitná
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 4 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 72 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 256.5 mg
 - Draslík 254.8 mg
 - Vláknina 5184 mg
 - Vitamín A 5184 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse ušleháme s cukrem a olejem žloutky, mouku s kypřícím práškem a pevný sníh z bílků. Poté těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme strouhané ořechy, do druhé kakao a třetí necháme „bílou“. Každý díl postupně upečeme na plechu vymazaném tukem a vysypaném hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout. Poté je krájíme na kostky a vložíme do mísy. Kostky přelijeme rumem smíchaným s mlékem a pod fólií necháme dvě hodiny odležet. Poté přisypeme sekané ořechy, hrozinky a promícháme.
 - 
                                2
K servírování použijeme misky, kam klademe lžící vykrájené kostky, poléváme polevou, zdobíme ušlehanou šlehačkou.
 - 
                                3
Na polevu rozvaříme ve vodě s cukrem a máslem čokoládu, stále mícháme, až je čokoláda hladká.