Židovský sváteční chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2500 kcal
 - Sacharidy 387 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 1056 mg
 - Bílkoviny 76 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 562.7 mg
 - Draslík 742.8 mg
 - Vláknina 7168 mg
 - Vitamín A 7168 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 70.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Droždí nasypeme do mísy a smícháme s vodou. Necháme pět minut rozpouštět a poté pořádně zamícháme. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a opět zamícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
 - 
                                2
Do mísy přidáme med, rozšlehané vejce a rozehřáté máslo. Opět vše pořádně promícháme. Těsto pak vyklopíme a minimálně pět minut hněteme. Následně vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme opět kynout, tentokrát dvě hodiny.
 - 
                                3
Poté těsto rozdělíme na tři kusy a z každého uděláme váleček. Ten následně smotáme buď do vánočky nebo do šneka. Přendáme na pomoučený plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinku kynout.
 - 
                                4
Pak už jen stačí potřít vodou, posypat mákem a dát péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.