Velikonoční šišky s rumovými hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1.1 dl Rum
  • 4 dl Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 890 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 220 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 291.3 mg
  • Draslík 189.4 mg
  • Vláknina 2784.8 mg
  • Vitamín A 2784.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 21.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté zlaté hrozinky dáme do misky a zalijeme je 1 dl rumu, po 60 minutách je scedíme, rum zachytíme a hrozinky necháme okapat.

  • 2

    Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem (4 lžíce) a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, přidáme 2 lžíce rumu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.

  • 3

    Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 1 cm a polovinu posypeme hrozinkami. Poté druhou polovinu těsta přehneme přes tu první a rádýlkem nakrájíme obdélníky přibližně 8x4 cm. Z obdélníků vytvarujeme "šišky". Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.

  • 4

    Vykynuté "šišky" opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, přibližně 3 cm. Jednu stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. "Šišky" musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.

  • 5

    Usmažené "šišky" opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, potom je posypeme vanilkovým cukrem a servírujeme.

Komentáře k receptu