Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 195 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 76 g
 - Cholesterol 123.4 mg
 - Draslík 222.7 mg
 - Vláknina 8271 mg
 - Vitamín A 8271 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudinkový prášek, doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.
 - 
                                2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
 - 
                                3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto přendáme na moukou posypanou pracovní plochu. Prohněteme ho a zapracujeme do něj omyté a okapané rozinky. Pak z těsta upleteme klasickou vánočku a tu přemístíme na lehce vymazaný pečicí plech.
 - 
                                4
Potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
 - 
                                5
Pečeme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu. Po upečení necháme pomalu vychladnout a podáváme.