Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní

Hodnocení 0x 2x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 2 g Sůl
  • 20 g Droždí
  • 40 g Mouka bezlepková
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Olej stolní
  • 9 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 hrst Mandle
  • 1 hrst Ořechy lískové
  • 1 hrst Rozinky tmavé
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 329 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 257 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 198.6 mg
  • Draslík 153.1 mg
  • Vláknina 2088.7 mg
  • Vitamín A 2088.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ořechy a mandle nasekáme, rozinky na sítku propereme pod tekoucí vodou a nechme okapat. Jednu třetinu ořechů, mandlí a rozinek odložíme na závěrečné posypání před pečením.

  • 2

    Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít. Do vzkypělého droždí přimícháme žloutky, olej, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a po částech vmícháváme mouku. Z těchto ingrediencí vymícháme hladké těsto, které můžeme umíchat i pomocí elektrického hnětače. Před koncem hnětení zapracujeme do těsta oříšky, mandle a rozinky.

  • 3

    Těsto ihned po uhnětení dáme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali bezlepkovou moukou a necháme v teple kynout asi 45 minut. Než vánočka vykyne, zapneme troubu na maximum, aby se dobře prohřála.

  • 4

    Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaým vejcem a posypeme 1/3 nasekaných ořechů a mandlí. Potom formu s vánočkou vložíme do vyhřáté trouby a prvních 10 minut pečeme při vysoké teplotě. Potom vánočku zkontrolujeme, jestli se zvrchu připaluje, přikryjeme ji pečícím nebo navlhčeným papírem. Vánočku dopékáme asi 1 hodinu.

  • 5

    Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ji vychladlou, jako pohoštění.

Komentáře k receptu