Vánoční polévka
Suroviny
- 500 g Kapr obecný
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 120 g Zelenina kořenová
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 šálek Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 166 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 294.9 mg
 - Draslík 442.1 mg
 - Vláknina 1417.1 mg
 - Vitamín A 1417.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Odstraníme z kapří hlavy žábry, omyjeme a vaříme ji i s ocasem v osolené vodě do změknutí.
 - 
                                2
Zhotovíme si světlou jíšku z másla a mouky.
 - 
                                3
Vývar z hlavy přecedíme, zahustíme jíškou a necháme opět asi 10 minut povařit.
 - 
                                4
Očištěnou a nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle. Přidáme ji i s obraným masem z hlavy a drobně nakrájenými jikrami a mlíčím do vývaru. Znovu povaříme 10 minut.
 - 
                                5
Pak polévku ochutíme muškátovým květem a špetkou mletého pepře.
 - 
                                6
Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a dochutíme nasekanou petrželkou.
 - 
                                7
Polévku podáváme s opraženou houskou na másle nakrájenou na malé kostičky.