Vánoční věnec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Hrozinky
  • 50 g Mandle
  • 30 g Mandle
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 60 g Droždí
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 kg Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 balení Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 877 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 356 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 260.8 mg
  • Draslík 400.9 mg
  • Vláknina 3815 mg
  • Vitamín A 3815 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.

  • 2

    V míse smísíme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme v mléce rozmíchané žloutky s vejci, vlijeme rozpuštěné máslo, rum a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky, mandle, které jsme spařili, oloupali a nakrájeli na nudličky. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté těsto rozdělíme na tři díly a upleteme cop. Z copu utvoříme věnec, potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme oloupanými mandlemi nakrájenými na nudličky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

  • 3

    Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C, po pěti minutách teplotu snížíme na 120 °C a věnec dopečeme. Upečený věnec necháme prochladnout, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

Komentáře k receptu