Máslová štóla

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 300 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Hrozinky
  • 200 g Kandované ovoce
  • 150 g Mandle
  • 400 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 100 g Droždí
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • 4 polévková lžíce Rum
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1089 kcal
  • Sacharidy 149 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 462 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 147 g
  • Cholesterol 57.6 mg
  • Draslík 709.2 mg
  • Vláknina 14647.2 mg
  • Vitamín A 14647.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na nudličky, kandované ovoce drobně nakrájíme, v misce promícháme s hrozinkami a rumem, necháme uležet.

  • 2

    V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.

  • 3

    V míse vsypeme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme naložené hrozinky s ovocem, mandle a vanilkový cukr. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté ho vařečkou promícháme a necháme kynout ještě alespoň půl hodiny.

  • 4

    Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dva díly, které rozválíme a stočíme do tvaru veky, podélně u kraje hranou dlaně utvoříme žlábek. Hotové štoly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.

  • 5

    Upečené štoly hned potíráme rozpuštěným máslem, silně sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

Komentáře k receptu