Velikonoční noky - štorchany s brynzou a slaninou
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 32 g
- Sodík 735 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 40.3 mg
- Draslík 704.5 mg
- Vláknina 11043.4 mg
- Vitamín A 11043.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1370 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Den předem omyjeme 400 g brambor,dáme je do litru vody a vaříme doměkka asi 20 minut. Slijeme je, druhý den oloupeme a jemně nastrouháme. 
- 
                                2Omyjeme a oloupeme 400 g syrových brambor, jemně je nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu a smícháme s vařenými bramborami. Přidáme podle potřeby 0.5-1 dl horkého mléka, na kostičky nakrájené rohlíky, sůl, pepř a těsto dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé. 
- 
                                3V hrnci přivedeme k varu 1 litr mléka s 1.5 lžičkou soli. Z těsta pomocí dvou lžic vykrajujeme noky - štorchany, které vhazujeme do pomalu vařícího osoleného mléka. Jeden štorchan vyjmeme a roztrhneme vidličkou, je-li uvařený. (Vaříme je přibližně 2-4 minuty.) 
- 
                                4Slaninu pokrájíme na kostičky. V pánvi vysmažíme slaninu na zlaté škvarky, pak k nim přidáme 2 lžíce sádla. 
- 
                                5Uvařené štorchany vyjmeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a na talířích je zalijeme horkým sádlem se škvarky, ozdobíme rozdrobenou brynzou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        