Jarní roláda s tvarohovou náplní
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka polohrubá
- 500 g Kopřiva
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 5 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 154 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 10 g
- Sodík 127 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 71.9 mg
- Draslík 148.1 mg
- Vláknina 5329.8 mg
- Vitamín A 5329.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 226.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do jarní rolády si připravíme jemnou tvarohovou náplň: 
- 
                                2z 1.5 dl smetany vyšleháme elektrickým šlehačem tuhou šlehačku. 
- 
                                3Do mísy dáme jemný tvaroh. Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku s petrželkou kudrnkou. Prolisujeme 1 stroužek česneku. Do tvarohu přidáme sůl, česnek, sladkou a zakysanou smetanu a směs vyšleháme elektrickým šlehačem do lehkého krému. Potom ho smícháme s bylinkami a dáme do chladna. 
- 
                                4Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: 
- 
                                5v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý. 
- 
                                6Na piškot: 
- 
                                7listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce se 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a se 3 žloutky. Směs dobře promícháme. 
- 
                                8Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem. 
- 
                                9Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit. 
- 
                                10Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně ho překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme. 
- 
                                11Horký piškot s papírem zavineme do rolády a necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme tvarohovou náplní. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        