Mazaný pletenec
Suroviny
- 80 g Cukr krupice
- 100 g Máslo čerstvé
- 70 g Solamyl
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Hrozinky
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Mandle
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 479 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 19 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 109.5 mg
- Draslík 196 mg
- Vláknina 6680.5 mg
- Vitamín A 6680.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejprve utřeme máslo s cukrem metličkami do světlé pěny. Snížíme otáčky a přidáváme 2 vejce, citronovu kůru nastrouhanou z celého citronu, vanilkový cukr, sůl a rum. Nakonec střídavě přidáváme mouku smíchanou s maizenou a kypřicím práškem a vlažné mléko. 
- 
                                2Poté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a propracujeme dohladka. 
- 
                                3Ořechy a rozinky propláchneme horkou vodou, mandle spaříme, oloupeme, opražíme a vše přidáme do těsta. 
- 
                                4Rozdělíme jej na tři díly, vyválíme válečky a spleteme do copu. 
- 
                                5Na plechu vyloženém pečicím papírem cop stočíme do tvaru věnce a potřeme prošlehaným vejcem. 
- 
                                6Pečeme v troubě předehřáté na 180C dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout na mřížce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        