Jidášky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 5 g Sůl
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 70 g Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 396 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 309 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 169.7 mg
  • Draslík 147.5 mg
  • Vláknina 4023.2 mg
  • Vitamín A 4023.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Utřeme do pěny máslo s cukrem, solí, 3 žloutky a nastrouhanou citronovou kůrou.

  • 2

    Přidáme vykynutý kvásek, mouku, mléko a vypracujeme jemné těsto, nesmí být příliš tuhé. Posypeme je moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme kynout.

  • 3

    Z vykynutého těsta vyválíme plát o tloušťce 2 cm. Kulatou formičkou na koblihy vykrajujeme kolečka a rýhovacím kolečkem naznačíme mřížky.

  • 4

    Koláčky klademe ve větší vzdálenosti na plech, který jsme předem vymazali tukem. Necháme je chvíli kynout.

  • 5

    Před vložením do trouby je potíráme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

  • 6

    Studené jidášky pokapeme medem a podáváme.

Komentáře k receptu