Chlebový kvas

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Chléb celozrnný pšenično-žitný
  • 150 g Cukr moučkový
  • 10 g Droždí
  • 5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 150 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 32.9 mg
  • Vláknina 75 mg
  • Vitamín A 75 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tmavý chléb nakrájíme na kostičky, rovnoměrně nasypeme na suchý plech, vložíme do vyhřáté trouby a opražíme. Plech vyjmeme, chléb zalijeme vodou a necháme 3 hodiny odležet. Droždí rozetřeme s cukrem, až vznikne kašička, vodu z pekáče přecedíme a kašičku zalijeme. Pokud je voda příliš chladná, trochu ji zahřejeme, aby byla vlažná. Necháme kvasit do druhého dne.

  • 2

    Tekutinu přecedíme, nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu.

  • 3

    Kvas se používá k pití nebo k přípravě typických ruských jídel.

Komentáře k receptu