Mramorovaná bábovka máslová
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr moučkový
- 125 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 7 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 3 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 809 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 42 g
- Sodík 97 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 334.2 mg
- Draslík 264.8 mg
- Vláknina 5221.3 mg
- Vitamín A 5221.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve šlehači našleháme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a střídavě mouku s mlékem (do poslední dávky mouky vmícháme kypřící prášek). Těsto a pevný sníh z bílků rozdělíme na třetiny. Do dvou třetin vmícháme jen dvě třetiny sněhu, do zbylé třetiny kakaový prášek a sníh.
-
2
Formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, na dno dáme polovinu světlého těsta, na něj celé kakaové těsto a navrch opět světlé těsto. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, po zhruba půl hodině snížíme teplotu na 160 °C. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, že když do těsta vpíchneme naostřenou špejli, těsto se jí nechytá.
-
3
Po upečení necháme bábovku trošku prochladnout, vyklopíme ji na síto, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a necháme vychladnout.