Kostky s mandlovou krustičkou
Suroviny
- 75 g Mandle
 - 75 g Máslo čerstvé
 - 115 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 275 g Cukr krupice
 - 5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 5 kávová lžička Skořice mletá
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 73 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 118.6 mg
 - Draslík 315.6 mg
 - Vláknina 9676 mg
 - Vitamín A 9676 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 6.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si pekáček cca 33 x 23 cm, vyložíme pečícím papírem, pomažeme tukem, troubu si předehřejeme na 190 °C.
 - 
                                2
Odvážených 50 g cukru umícháme s máslem, přidáme žloutek, citronovou šťávu a kůru, vanilkový cukr a šlehačku. Poté vmícháme postupně prosátou mouku a těsto dobře vypracujeme. Natlačíme do pekáče a pečeme zhruba 15 minut, až lehce zezlátne. Troubu nevypínáme.
 - 
                                3
Na krustu smícháme 225 g cukru, mandle pokrájené na plátky, bílky, koření a na plotně necháme asi jednu minutu přejít varem. Polevu nalijeme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v troubě pečeme cca 45 minut. Upečené těsto necháme ve formě vychladnout, poté nakrájíme na čtverce.