Smažené smetanové cukroví
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr krupice
 - 150 g Mouka polohrubá
 - 50 g Mandle loupané
 - 20 ml Rum
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.06 dl Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 9 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 240.9 mg
 - Draslík 152.7 mg
 - Vláknina 4004.3 mg
 - Vitamín A 4004.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky s práškem do pečiva. Přidáme cukr, máslo, 3 žloutky, nastrouhané loupané mandle, skořici, mletý zázvor, rum a 2.2-2.5 dl smetany. Vše promícháme a vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme plát tenký asi 5-6 mm, z něj vykrojíme formičkami různé tvary (kytičky, srdíčka, kolečka ap.).
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme větší množství oleje na správnou teplotu a vykrojené cukroví zvolna smažíme z každé strany dozlatova. Usmažené cukroví vyjmeme, odložíme na papírový ubrousek. Po chvilce je dáme na mísu, část posypeme vanilkovým cukrem, část skořicovým cukrem a podáváme.