Špenátové knedlíčky s rajskou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 150 g Šunka dušená
 - 10 g Sůl
 - 8 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 40 g Cukr krupice
 - 300 g Mouka polohrubá
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 100 g Sýr Čedar
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 kg Brambory
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1676 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 74 g
 - Cholesterol 185 mg
 - Draslík 1282.7 mg
 - Vláknina 17245 mg
 - Vitamín A 17245 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.5 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Ještě horké slijeme a rozmačkáme. Osolíme, zalijeme smetanou a vyšleháme do husté kaše, přidáme najemno nakrájenou šunku, strouhaný sýr, mouku a vejce. Špenátové listy spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno, přidáme do mísy k surovinám a uhněteme tuhé těsto. Z těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme na mírném ohni asi 6 minut. Vyjmeme děravou naběračkou a necháme okapat.
 - 
                                2
Na másle zpěníme cibuli, přidáme prolisovaný česnek a konzervovaná rajčata. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut dusit na mírném ohni. Přidáme cukr a krátce povaříme, aby se rozpustil. Knedlíčky podáváme zalité hotovou omáčkou a posypané strouhaným parmezánem.