Litevské virtiňaje
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 951 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 242.5 mg
 - Draslík 819.8 mg
 - Vláknina 13092 mg
 - Vitamín A 13092 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve nadrobno nasekáme 1 menší cibuli, utřeme ji a smícháme se 2 žloutky. Dále nadrobno nakrájíme slaninu, na pánvi ji necháme rozpustit a na ní osmažíme 2 nakrájené cibule.
 - 
                                2
Z polohrubé mouky, 2 lžic teplé vody, soli, 1 celého vejce a žloutků s cibulí připravíme těsto, které na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme na placku o síle 1-1,5 mm. Z placky rádélkem vykrájíme čtverce o rozměru 60x60 mm.
 - 
                                3
Pak si připravíme nádivku. Oloupané syrové brambory velmi jemně nastrouháme, šťávu vymačkáme, smícháme je s osmaženou cibulí, osolíme a opepříme. Nádivku lžičkou naklademe na těstové čtverce, těsto přehneme do tvaru trojúhelníku a okraje silně stiskneme obrácenou vidličkou.
 - 
                                4
Hotové virtiňaje necháme chvíli oschnout, potom je vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 12-14 minut. Uvařené virtiňaje vyplavou na povrch, z vařící vody je vyndaváme drátěnou naběračkou.
 - 
                                5
Na talíři je podáváme přelité rozpuštěným sádlem a osolenou zakysanou smetanou.