Jáhlové opečenky s mrkví
Suroviny
- 160 g Jáhly - loupané proso
 - 120 g Pórek
 - 40 g Ořechy lískové
 - 150 g Sýr sójový - Tofu
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 270 ml Vývar zeleninový
 - 400 ml Voda pitná
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 8 polévková lžíce Sezam - semena
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 460 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 147.9 mg
 - Draslík 446 mg
 - Vláknina 22963.9 mg
 - Vitamín A 22963.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.1 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly zvolna vaříme ve 400 ml vroucí vody asi 5 minut, potom je necháme 15 minut stát. Přidáme 4 lžičky vývaru a 2 lžíce másla.
 - 
                                2
Omytý pórek, sýr tofu a lískové oříšky nasekáme, smícháme s vejci, solí, pepřem a vařenými jáhlami. Necháme asi 10 minut odpočinout.
 - 
                                3
Oloupanou cibuli nasekáme a osmahneme na másle. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme 5 minut. Přilijeme vývar a pod pokličkou vaříme dalších 10 minut. Nakonec přisypeme nasekanou petrželku.
 - 
                                4
Z jahelné hmoty tvarujeme placičky, obalíme je ve směsi sezamových semínek a strouhanky a opečeme na zbylém másle.
 - 
                                5
Placičky podáváme s připravenou dušenou mrkví.