Bramborová baba s kroupami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Anglická slanina
  • 600 g Brambory
  • 200 g Kroupy malé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1.16 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 441 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 611 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 74.9 mg
  • Draslík 815.2 mg
  • Vláknina 20320.8 mg
  • Vitamín A 20320.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Menší kroupy dobře promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (1.5 litru), přidáme 1 lžičku soli, celou oloupanou cibuli a vaříme asi 40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na kostičky. Deset minut před koncem varu ke kroupám přidáme brambory a společně dovaříme doměkka. Přebytečnou vodu případně scedíme, uvařenou cibuli vyjmeme. Pokud brambory nejsou rozvařené, tak je vidličkou rozmačkáme.

  • 2

    Očistíme si druhou cibuli s česnekem. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce vepřového sádla a cibuli, zpěníme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a společně restujeme necelou minutu.

  • 3

    Do mísy k bramborům přidáme prolisovaný česnek, slaninu s cibulí, kmín, pepř, vejce, majoránku a sůl podle chuti. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečicí plech vytřeme 1 lžicí sádla a směs vložíme na plech.

  • 4

    Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, přibližně 20-30 minut.

  • 5

    Babu nakrájíme na porce a podáváme ji horkou.

Komentáře k receptu