Vločkové lívance s paprikou, hruškami a bílou ředkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Cukr krupice
  • 15 g Droždí
  • 50 g Ovesné vločky
  • 100 g Ředkev bílá
  • 100 g Tvaroh měkký
  • 400 ml Mléko plnotučné
  • 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 10 ks Bazalka
  • 2 ks Paprika červená
  • 2 ks Hrušky
  • 1 hrst Koriandr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.04 dl Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 541 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 85.1 mg
  • Draslík 478.1 mg
  • Vláknina 14212.2 mg
  • Vitamín A 14212.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.7 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 629 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí rozdrobíme, smícháme se lžičkou cukru. Mléko mírně zahřejeme, dvě lžíce přidáme ke droždí, přisypeme třetinu mouky a připravíme řídký kvásek, na teplém místě necháme kynout cca 30 minut.

  • 2

    Ve zbylým mléce rozšleháme žloutky, ochutíme je špetkou soli. Vykynutý kvásek smícháme se zbytkem mouky a žloutky, důkladně promísíme. Zakryté utěrkou necháme těsto znovu kynout, po 30 minutách přisypeme ovesné vločky a několikrát prošleháme. Směs rozetřeme po naběračkách na olejem vymazanou pánev, při střední teplotě pečeme po obou stranách.

  • 3

    Bazalku omyjeme, lístky otrháme, odstraníme tvrdší středy a naskládáme je na sebe, pokrájíme na velmi tenké proužky. Ředkev očistíme, oškrábeme, nakrájíme na plátky, ty ještě znovu překrojíme, aby vznikly klínky. Z oloupaných hrušek odstraníme jádřince, nakrájíme je také na klínky. Papriku opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme střed i semínka, pokrájíme na hrubší nudličky, vše promícháme, ochutíme solí.

  • 4

    Na přeliv použijeme koriandr, jeho lístky spaříme vroucí vodou a nasekáme na jemno. Přidáme smetanu, med, citronovou šťávu, ořechový olej, měkký tvaroh, osolíme a opepříme dle chuti. Pomocí ponorného mixéru dohladka rozmixujeme.

  • 5

    Na střed každého talíře položíme lívanec, na jednu jeho stranu navrstvíme hruškovo-zeleninovou směs a doplníme lžící koriandrové omáčky. Lívanec přehneme, dozdobíme lístkem bazalky a zbylou omáčkou. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu