Kapr po polsku
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 50 g Hrozinky
 - 600 g Kapr obecný
 - 10 g Mandle
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 10 g Sůl
 - 6 g Pepř černý mletý
 - 10 g Cukr krupice
 - 3 g Nové koření celé
 - 100 g Petržel kořen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Víno červené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 1090 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 111 mg
 - Draslík 886.7 mg
 - Vláknina 6820.5 mg
 - Vitamín A 6820.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kapra očistíme a odkrojíme mu ploutve a ocas. Odkrojené části dáme vařit s celerem, mrkví, petrželí, bobkovým listem a novým kořením do hrnce s vodou asi na 20 minut. Mezitím si v rendlíku roztopíme máslo, zaprášíme ho moukou a mícháme, až vnikne světlá jíška.
 - 
                                2
Vývar scedíme, zahustíme světlou jíškou, ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou. Přilijeme víno, přidáme cukr, hrozinky a nasekané mandle a nakonec naporcovaného kapra, kterého dusíme v omáčce doměkka.
 - 
                                3
Poce kapra podáváme teplé, přelité omáčkou.