Medový perník s citronovou polevou
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 140 g Cukr moučkový
 - 15 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 500 g Med včelí
 - 1000 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 g Ořechy lískové
 - 100 g Kandovaná citronová kůra
 - 10 g Anýz mletý
 - 10 g Skořice mletá
 - 5 g Hřebíček mletý
 - 3 g Badyán
 - 30 g Tuk
 - 30 g Mouka pšeničná hrubá
 - 500 g Poleva citronová
 - 50 ml Rum
 - 100 ml Voda pitná
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
 - Sacharidy 115 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 98 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 121.8 mg
 - Draslík 216.6 mg
 - Vláknina 3624 mg
 - Vitamín A 3624 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme cukr, kypřící prášek a promícháme, přidáme med, rum, vodu, drcené ořechy, pokrájenou kandovanou citronovou kůru, mletou skořici, anýz, hřebíček, badyán a nakonec mouku. Vypracujeme tuhé perníkové těsto, necháme 2 hodiny odležet.
 - 
                                2
Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme stejné hvězdičky. Plech potřeme tukem, vysypeme hrubou moukou a hvězdičky na něj vyskládáme. Vejce rozkvedláme v trošce vody a těsto potřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut. Hvězdičky polijeme horkou citronovou polevou a necháme vychladnout. Můžeme je také polevou slepovat vždy dvě k sobě.