Omáčka z rebarbory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 500 g Reveň (Rebarbora)
  • 150 g Rozinky tmavé
  • 100 ml Víno portské
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Máta
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 4.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Černucha
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 46 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 70.6 mg
  • Vláknina 879.4 mg
  • Vitamín A 879.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rebarboru podle potřeby oloupeme, odkrojíme oba konce, omyjeme ji a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé. Jednu minutu ji blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme.

  • 2

    Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou, chilli papričku a obojí v hmoždíři roztlučeme společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi.

  • 3

    Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilejeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě.

  • 4

    Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu.

Komentáře k receptu