Žampionová omáčka smetanová

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 50 g Tuk
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 20 g Sůl
  • 500 ml Hovězí vývar základní
  • 20 ml Ocet kvasný lihový
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 600 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 216 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 917 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 28.4 mg
  • Draslík 149.5 mg
  • Vláknina 1740 mg
  • Vitamín A 1740 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na tuku mírně zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme prosátou mouku a připravíme světlou zásmažku.

  • 2

    Zalijeme ji prochladlým vývarem a mlékem, dobře rozšleháme a mírně osolíme. Za občasného prošlehávání provaříme.

  • 3

    Ke konci varu přilijeme smetanu, přikyselíme octem, procedíme a přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony, podušené na másle. Omáčku povaříme.

  • 4

    Žampionovou omáčku připravujeme na vařené vepřové, hovězí nebo telecí maso.

Komentáře k receptu