Zeleninová polévka s chřestem a ořechy
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Krůtí prsa
- 250 g Mrkev kořen
- 100 g Ořechy vlašské
- 300 g Pórek
- 100 g Šunka dušená
- 150 g Chřest sterilovaný
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Štěrbák zahradní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1.5 l Voda pitná
- 0.4 cl Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 621 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 185 g
- Sodík 944 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 40.8 mg
- Draslík 1271.7 mg
- Vláknina 22231.3 mg
- Vitamín A 22231.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.3 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Krůtí prsa s vepřovou šunkou nakrájíme na malé kostičky. Štěrbák omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. 
- 
                                2V hrnci na másle maso se šunkou a vlašské ořechy orestujeme dozlatova, přimícháme bílý pepř, sůl a 1 špetku chilli. 
- 
                                3Přilijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 0.4 cl Sherry brandy a vaříme při mírné teplotě 5 minut. 
- 
                                4V pánvi si rozpustíme bylinkové máslo a cibuli se salátem krátce asi 2 minuty podusíme, pak zeleninu přidáme do bujonu a pomalu vše vaříme jen 2-3 minuty. 
- 
                                5Polévku dosolíme podle chuti, přidáme chřest, petrželku, necháme přejít varem a podáváme. 
- 
                                6Bujon z kořenové zeleniny [30788]: 
- 
                                7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                8Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. 
- 
                                9V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. 
- 
                                10Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. 
- 
                                11Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        