Dezert pistáciový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 9 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 104 g
 - Cholesterol 37.5 mg
 - Draslík 567.1 mg
 - Vláknina 16213.4 mg
 - Vitamín A 16213.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vodu (6 dl) nalijeme do hrnce a přivedeme k varu, odstavíme, dáme do ní pistácie a necháme 5 minut máčet. Poté je necháme okapat a zbavíme je zbytků slupek. Pistácie rozmixujeme v mixéru, přidáme k nim sušené mléko a promícháme.
 - 
                                2
Zbývající vodu a cukr smícháme v hrnci a zahříváme. Když se sirup začne zahušťovat, přidáme šafrán, kardamom a růžovou vodu. Potom sirup přidáme k pistáciové směsi a vaříme 5 minut za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Dáme stranou a necháme vychladit.
 - 
                                3
Po vychladnutí vyválíme v dlaních koule, ozdobíme mandlemi a čerstvou mátou a necháme ztuhnout.
 - 
                                4
Poté podáváme.