Lívance s rumovým sirupem
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Ořechy lískové
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 100 g Poleva čokoládová
 - 100 g Kandovaná pomerančová kůra
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Rum
 - 1 dl Olej slunečnicový
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 967 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 68 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 55.9 mg
 - Draslík 428.8 mg
 - Vláknina 9468.7 mg
 - Vitamín A 9468.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 8.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 321.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rumový sirup: Do kastrůlku vysypeme cukr, přilijeme vodu a za stálého míchání na mírném ohni zahříváme do rozpuštění cukru. Přidáme rum, přivedeme k varu, stáhneme z ohně a udržujeme teplé.
 - 
                                2
Mouku a kypřící prášek vysypeme do vhodné kuchyňské nádoby, kam přidáme vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vysypeme cukr, vylijeme mléko, 60 g mletých ořechů, kandovanou kůru a všechny ingredience vyšleháme na hladké těsto, které na 5 minut necháme odpočinout.
 - 
                                3
Na pánev s mírně potřeným a rozehřátým olejem lžící překládáme těsto na několik lívanců, které opékáme z jedné a po obrácení z druhé strany dozlatova. Pečení opakujeme do skončení těsta a lívance až do jejích podávání udržujeme teplé.
 - 
                                4
Hotové lívance skládáme na mělké talíře, polijeme rumovým sirupem, pokapeme čokoládovou polevou, posypeme mletými ořechy a lívance podáváme.