Gruzínská marinovaná červená řepa s ořechy
Suroviny
- 1000 g Červená řepa
 - 150 g Ořechy vlašské
 - 100 ml Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Kapie
 - 3 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 279 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 693.4 mg
 - Vláknina 14071 mg
 - Vitamín A 14071 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrole svaříme vinný ocet s vodou v poměru 1:1. Když směs začne vřít, přidáme cukr a sůl, nové koření, celý pepř, hřebíček s bobkovým listem a necháme minutu převařit.
 - 
                                2
Červenou řepu důkladně očistíme a omyjeme a dáme vařit. Doměkka uvařenou a vychlazenou řepu oloupeme a nakrájíme na kolečka, vložíme do velké sklenice a zalijeme studenou marinádou. Sklenici dobře zakryjeme a dáme do chladna alespoň na 4 dny marinovat. Potom řepu vyndáme z marinády, nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy.
 - 
                                3
Vyloupaná jádra vlašských ořechů, kapie a česnek umeleme, přidáme tlučený koriandr a rozmícháme se 3-4 lžícemi marinády. Směsí přelijeme červenou řepu, dobře promícháme a necháme 1-2 hodiny rozležet.
 - 
                                4
Podáváme jako přílohu k masu a uzeninám.