Páj s ořechy a žampiony
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 230 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 120 g Cibule
 - 140 g Žampiony čerstvé
 - 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 180 g Ořechy lískové
 - 15 g Protlak rajčatový sterilovaný
 - 80 g Strouhanka
 - 40 g Petržel - nať
 - 8 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 25 g Olej slunečnicový
 - 50 ml Voda pitná
 - 150 ml Vývar slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 695 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 20 mg
 - Draslík 390.5 mg
 - Vláknina 15479 mg
 - Vitamín A 15479 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.7 mg
 - Vitamín E 6.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vsypeme celozrnnou mouku, špetku soli, přidáme máslo a zapracujeme do mouky. Přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie, necháme 30 minut v lednici uležet. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát o velikosti formy na koláče, ze zbylého těsta uválíme stejně velký, ale tenčí plát. Formu vymažeme tukem, vložíme do ní silnější plát a odložíme zatím stranou.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme, rozkrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petželku posekáme na jemno, žampiony nakrájíme na plátky, ořechy trochu nadrtíme. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, česnek, žampiony, krátce orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zaprášíme mouku, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přimícháme petrželku, ořechy, strouhanku a odstavíme. Touto směsí naplníme těsto ve formě, zakryjeme tenkým plátem těsta, okraje trochu přimáčkneme, uprostřed páj propíchneme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 40 minut.