Lehký velikonoční mazanec ze špaldové mouky
Suroviny
- 80 g Cukr třtinový
 - 40 g Hrozinky
 - 22 g Droždí
 - 340 g Mouka špaldová
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 špetka Cukr třtinový
 - 1 špetka Sůl
 - 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 2 polévková lžíce Mouka špaldová
 - 5 polévková lžíce Olej kokosový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 95 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 22.9 mg
 - Draslík 121.4 mg
 - Vláknina 1361.7 mg
 - Vitamín A 1361.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si nejdříve kvásek: do misky s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 špetky třtinového cukru a necháme kvasnice nakynout (asi 10 minut.
 - 
                                2
Do mísy dáme hladkou špaldovou mouku, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka seškrábneme do mouky. Přidáme kvásek, zbytek vlahého mléka, kokosový vlažný olej a směs promícháme. Poté těsto důkladně vypracujeme, mělo by být vláčné a nelepit se. Poprášíme ho troškou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout minimálně 45 minut.
 - 
                                3
Připravíme si omyté hrozinky, které necháme v sítu okapat. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                4
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 2 díly. Každý díl těsta rukama zlehka roztáhneme na větší, silnější placku. Každou posypeme hrozinkami a ořechy. Poté každý díl těsta zavineme a uhněteme z nich malé, kulaté bochánky. Položíme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a necháme je znovu minimálně 30 minut znovu vykynout.
 - 
                                5
Troubu si předehřejeme na 200°C. Do středu vykynutých bochánků uděláme nožem malý křížek, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme je do středu předehřáté trouy. Pečeme je 10 minut při 200°C, pak teplotu snížíme na 160°C, bochánky překryjeme pečícím papírem (aby se nepřipalovaly). Pečeme pomalu dalších 40-45 minut dozlatova až zlatohněda.
 - 
                                6
Velikonoční mazance krájíme až po úplném vychladnutí.