Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami
Suroviny
- 150 g Maliny
- 60 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 35 g Ořechy lískové
- 120 g Cukr krupice
- 15 g Cukr moučkový
- 25 g Želatina
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Tresť mandlová
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2.3 dl Mléko plnotučné
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Kompot broskvový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 578 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 35 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 236 mg
- Draslík 190.7 mg
- Vláknina 6539.3 mg
- Vitamín A 6539.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 208.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Košíčky z lískooříškového těsta [41386]: 
- 
                                2Do větší mísy prosijeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. Poté 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. 
- 
                                3Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet. 
- 
                                4Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm . 
- 
                                5Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která potom vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek. 
- 
                                6Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Naplníme je až po vychladnutí. 
- 
                                7Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme ho z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu směs, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo. 
- 
                                8Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. 
- 
                                9Kompotované broskve scedíme, šťávu zachytíme. Maliny omyjeme a necháme oschnout. Do 5-6 dl studené broskvové šťávy z kompotu zamícháme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Poté ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C, až do úplného rozpuštění. 
- 
                                10Košíčky naplníme krémem, na každý položíme 1/2 broskve, ozdobíme malinami a štětcem na pečení potřeme ovoce želatinou. Necháme zatuhnout a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        