Meruňkový koláč s mandlovou příchutí
Suroviny
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Mouka polohrubá
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr třtinový
- 30 g Mandle
- 120 g Cukr krystal
- 25 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Tresť mandlová
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Meruňky
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 619 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 30 g
- Sodík 48 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 97.7 mg
- Draslík 514.4 mg
- Vláknina 9349.7 mg
- Vitamín A 9349.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Připravíme si křehké těsto s mandlovou příchutí. 
- 
                                2Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 25 g moučkového cukru. 
- 
                                3Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžíci citrónové kůry a 1 lžičkou octa. Promícháme a dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné a nesmí se lepit. 
- 
                                4Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. 
- 
                                5Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. 
- 
                                6Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. 
- 
                                7Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. 
- 
                                8Na drobenku nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a posekané mandle. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky. 
- 
                                9Omyjeme a osušíme zralé meruňky, rozkrájíme je, zbavíme pecek a meruňky pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy, posypeme krystalovým cukrem a přidáme mandlový likér a meruňky promícháme. Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. 
- 
                                10Upečený koláč podáváme vychlazený. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        