Brioškový koláč se šlehačkou a cukrovými mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 286 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 429.2 mg
 - Draslík 143.9 mg
 - Vláknina 3770 mg
 - Vitamín A 3770 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy vlažné vody a společně s vejci nalijeme do důlku. Vše opatrně promícháme, vytvoříme vláčné těsto a uhněteme dohladka.
 - 
                                2
Na závěr přidáme 250g másla, těsto hněteme ještě asi 10min a poté ho dáme do lednice na 24hodin.
 - 
                                3
Z odleželého těsta vytvoříme kruhový plát a přeneseme na vymazaný plech. Na teplém místě necháme asi 30minut kynout.
 - 
                                4
Mezitím ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji promícháme s rozšlehanými bílky.
 - 
                                5
Troubu předehřejeme na 190C.
 - 
                                6
Těsto mírně stlačíme tak, abychom vytvarovali dokola okraje. V hmoždíři roztlučeme cukrové mandle, nasypeme je na těsto, poté rozetřeme směs šlehačky a bílků a vše posypeme cukrem.
 - 
                                7
Pečeme asi 15minut.