Pečené artyčoky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 479 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 220 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 328.5 mg
 - Vláknina 7459 mg
 - Vitamín A 7459 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Artyčoky zbavíme dřevnatých částí, skrojíme listy a odkrojíme stonek.
 - 
                                2
Necháme 15 minut povařit ve vroucí osolené vodě. Poté necháme okapat, vyjmeme štět a pokapeme citrónovou šťávou.
 - 
                                3
Chleba zbavíme kůrky, střídku osmahneme společně s utřeným česnekem na rozpáleném oleji. Necháme zezlátnout a poté zalijeme octem.
 - 
                                4
Uvedeme k varu, poté přimícháme pokrájenou petrželku, mátu a fenykl. Osolíme a opepříme.
 - 
                                5
Vzniklou směsí naplníme artyčoky, přendáme je do zapékací mísy, zalijeme šťávou z pánve, vínem a vývarem. Zakryjeme alobalem a přiklopíme poklicí. Pečeme 60 minut při 200 °C.