Vejce benedikt
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 162 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 354.2 mg
 - Draslík 154.8 mg
 - Vláknina 1129.8 mg
 - Vitamín A 1129.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozehřejeme si vodu v napařovacím hrnci a na páře dvě minuty doměkka vaříme chřest. Vedle mezitím můžeme rozehřát máslo. Do mixéru vyklepneme jedno vajíčko, zalijeme citronovou šťávou a přidáme sůl s pepřem. Rozmixujeme a přidáme máslo a smetanu. Velmi krátce opět pomixujeme a poté dáme do tepla.
 - 
                                2
Do trouby či topinkovače dáme opéct chléb. Poté na něj dáme plátek šunky a chřest. Do pánve s rozpáleným olejem vyklepneme vejce a usmažíme volské oko. Bílek musí ztuhnout, žloutek zůstat tvrdý.
 - 
                                3
Na závěr usadíme volské oko na chléb se šunkou a chřestem a lehce polejeme směsí z mixéru.