Koláč plněný artyčoky
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Sýr Parmezán
 - 50 g Petržel - nať
 - 10 g Droždí
 - 125 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 8 ks Artyčoky
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1751 kcal
 - Sacharidy 336 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 2569 mg
 - Bílkoviny 89 g
 - Uhlovodany 213 g
 - Cholesterol 231.7 mg
 - Draslík 7653.6 mg
 - Vláknina 227569 mg
 - Vitamín A 227569 mg
 - Vitamín B6 2.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 260.2 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kynuté těsto na zeleninový koláč [54392]:
 - 
                                2
Do misky rozdrobíme droždí a zalijeme mlékem. Necháme asi 20 minut v teple vzejít kvásek. Pak ke kvásku přisypeme mouku, přidáme změklé máslo a vejce, posypeme solí. Vypracujeme ze všech příměsí těsto a necháme ho 30 minut v teple přikryté utěrkou vykynout. Vyválíme z těsta plát, který rozložíme do formy.
 - 
                                3
Připravíme si artyčokovou náplň. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a na něm podusíme artyčoky pokrájené na čtvrtky. Zakapeme je citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Artyčoky rozprostřeme na koláč.
 - 
                                4
V misce smícháme smetanu, vejce, nastrouhaný parmezán, nasekanou petrželku a osolíme. Směsí ze smetany zalijeme koláč.
 - 
                                5
Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý.