Krevety se zázvorem a chilli papričkami
Suroviny
- 600 g Krevety tygří - loupané
 - 500 g Nudle rýžové
 - 100 g Sójové výhonky
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Šafrán
 - 2 ks Cibule
 - 5 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 7.5 dl Voda pitná
 - 5 dl Mléko kokosové
 - 2 polévková lžíce Zázvor celý
 - 1.5 polévková lžíce Krevetová pasta
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 1 polévková lžíce Máta
 - 1 polévková lžíce Oříšky Kemiri
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 452 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 126 mg
 - Draslík 473.3 mg
 - Vláknina 5935.3 mg
 - Vitamín A 5935.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme ostrou pastu: chilli papričky namočíme na 15 minut do horké vody. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k nim očištěnou pokrájenou cibuli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, nastrouhanou citronovou kůru, oříšky, krevetovou pastu a šafrán. Vše najemno rozmixujeme.
 - 
                                2
Čerstvým krevetám odstraníme černé střívko, pak je omyjeme. Hlavy a schránky zprudka opečeme ve woku na 1 lžíci oleje. Když jsou sytě červené, zalijeme je 7,5 dl vody a vaříme je 30 minut. Pak vývar scedíme do druhé doby.
 - 
                                3
Rýžové nudle namočíme do vlažné vody. Když nabobtnají, scedíme je a propláchneme studenou vodou.
 - 
                                4
Ve woku na rozehřátém oleji (1 lžíce) opečeme rozmixovanou směs, zalijeme ji scezeným vývarem a přilijeme kokosové mléko. Chvíli zvolna vaříme, pak přidáme oloupané krevety a vaříme je do doby, až jsou červené. Do polévky přimícháme omyté a okapané sójové výhonky spolu s nudlemi, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
 - 
                                5
Omyjeme si lístky máty. Horkou polévku s krevetami nalijeme do misek a podáváme s lístky máty.