Azerbájdžánský pomerančový rosol
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 22 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 186.5 mg
 - Vláknina 4820 mg
 - Vitamín A 4820 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na malé kousky, vybereme jadérka, zasypeme polovinou cukru a necháme půl hodiny stát, aby pustily šťávu. Potom šťávu scedíme a prolisujeme do ní dřeň. Z granátových jablek vybereme jádra.
 - 
                                2
Do kastrolu nasypeme druhou polovinu cukru, přidáme na kousky nakrájenou kůru z 1 pomeranče, zalijeme 600 ml vody a svaříme na sirup. Přidáme ve studené vodě namočenou želatinu a nastrouhanou kůru z druhého pomeranče. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme, potom odstavíme z ohně a vlijeme pomerančovou šťávu. Podle chuti můžeme přidat i trochu šťávy citronové.
 - 
                                3
Sirup přecedíme, poněkud ochladíme a nalijeme do studenou vodou vypláchnutých kompotových misek do výše 1 cm a postavíme do chladna. Na ztuhlý rosol rozložíme jádra granátových jablek, zalijeme zbylým rosolem a znovu dáme vychladit.
 - 
                                4
Podáváme ozdobené několika zrnky granátového jablka.