Sezamové tyčky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 10 g
- Sodík 415 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 62.2 mg
- Draslík 481 mg
- Vláknina 33487 mg
- Vitamín A 33487 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dáme do mísy hladkou i celozrnnou mouku, droždí, sůl a cukr. Promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého vlijeme olivový olej a většinu vody. Vše vypracujeme na hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu.
-
2
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme. Poté z něj vytvarujeme kouli, vložíme ji do mísy vytřené olejem a obrátíme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout. Kyne tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
3
Pečící plech pokryjeme papírem na pečení.
-
4
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a mírně je prohněteme. Propracované těsto rozdělíme na poloviny, z každé poloviny vytvoříme váleček o délce asi 40 cm. Ten pak rozkrájíme na 16 stejných kousků. Těsto, se kterým zrovna nepracujeme, máme přikryté vlhkou utěrkou.
-
5
Na mírně pomoučněném válu utvoříme ze všech připravených kousků těsta válečky dlouhé asi 25 cm. Opatrně je pak přeneseme na pečící papír. Připravené tyčinky přikryjeme a necháme 10 minut kynout. Poté je potřeme mírně našlehaným bílkem a posypeme sezamem.
-
6
Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 10 minut. Poté tyčinky ještě jednou potřeme bílkem a pečeme dalších 5 minut dozlatova.